Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.usarb.md:8080/jspui/handle/123456789/6002
Title: Gastronomie als nationales identitätselement: rumänische kultur und phraseologie [Articol]
Other Titles: Gastronomy as a national identity element: romanian culture and phraseology [Articol]
Authors: Chira, Oxana
Keywords: culinary vocabulary
lexicology
phraseology
lexicography
contrastive analysis
Issue Date: 2017
Publisher: USARB
Citation: Chira, Oxana. Gastronomie als nationales identitätselement: rumänische kultur und phraseologie = Gastronomy as a national identity element: romanian culture and phraseology / Oxana Chira // Limbaj şi context = Speech and Context. – 2017. – Nr 2 (IX). – P. 21-30. – ISSN 1857-4149.
Abstract: Our study subsumes the ethno-linguistics, which in Eugen Coşeriu‟s terms, is aiming at the study of language variety and variation in close contact with civilization and culture of a community. This article focuses on the culinary components of German and Romanian idioms which contain elements of dishes. The aim of the paper is to present the similarities and differences in the form and meaning of these idioms. These idioms are analysed in German-Romanian wordbooks and their usage in the electronic corpus. Within culinary phraseology one can identify universal units and the specific ones which are strictly connected with a given language and culture. Culinary names belong to the main lexical store of a language and that is why are often used in phraseology.
Studiul nostru se subsumează etnolingvisticii, care, în termenii lui Eugen Coșeriu, vizează studiul varietății și variației limbajului în strânsă legătură cu civilizația și cultura unei comunități. Acest articol se concentrează asupra componentelor culinare ale idiomurilor germane și române care conțin elemente alimentare. Scopul lucrării este de a prezenta asemănările și diferențele de formă și de conținut ale acestor idiomuri. Idiomuri prezentate sunt analizate în baza dicționarelor germano-române și utilizarea lor în corpusul electronic. În cadrul frazeologiei culinare se pot identifica unitățile universale și cele specifice care sunt strict legate de o anumită limbă și cultură. Denumirile culinare fac parte din fondul lexical principal al unei limbi și de aceea sunt adesea utilizate în frazeologie.
URI: http://dspace.usarb.md:8080/jspui/handle/123456789/6002
Appears in Collections:Articole

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Chira_O_gastronomie.pdf491,61 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons